Antikorupcijski tim Vlade FBiH

Još 2016. godine tadašnji premijer Vlade Fedearcije BiH Fadil Novalić, koji trenutno izdržava zatvorsku kaznu, formirao je ni manje ni više nego Antikorupcioni tim Vlade Federacije BiH (Tim).

Već tada su mediji upozoravali na besmislenost ovakvog Tima ako će članovi tog „antikorupcijskog“ tima biti predmetom kantonalnih tužilaštava ili istraga u vezi sa neplaćanjem poreza, navodnim nelegalnim izdavanjem vila i sličmih nezakonitih radnji.

Kako navodi Žurnal u tekstu od 1.4.2022. godine, u rješenju o formiranju navedenog tima navedeno je, između ostalog, da će ovaj Tim utvrđivati slabosti u otkrivanju koruptivnih krivičnih djela. Nakon toga, te analize slat će Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i nadležnim tužilaštvima u BiH.

Federalno tužilaštvo i dio kantonalnih tužilaštava na pitanje Žurnala koliko analiza o koruptivnim krivičnim djelima im je dostavio Antikorupcioni tim Vlade Federacije, odgovorili su da od njegovog osnivanja pa do tog momenta nisu dobili nijednu analizu od Tima. Dakle, nijednu za šest godina!

U Agenciji za borbu protiv korupcije za ovaj portal su rekli da im je Tim proteklih godina dostavljao informacije o provođenju strategije za borbu protiv korupcije na zahtjev. U izvještaju o radu za 2021. godinu nema nijednog konkretnog podatka o broju primljenih ili proslijeđenih prijava, okončanih predmeta, saradnji sa tužilaštvima…

Ko je Anis Ajdinović?

Jedan od devet članova Antikorupcionog tima Vlade Federacije BiH bio je i Anis Ajdinović, inače direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, koga su mediji, između ostalog, dovodili u vezu sa nelegalnim izdavanjem vile u Blagaju.

Ajdinović navodno podnosi ovih dana, kako mediji najavljuju,  ostavku na mjesto direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove. Njega bi trebala zamijeniti kako navodi Raport Ivana Prvulović, koja je ranije obnašala funkciju ministrice rada i socijalne politike u Vladi Kantona Sarajevo, inače kadar Naroda i Pravde.

Ajdinović je na čelo FUZIP-a došao u decembru 2015. godine, nakon smjene Ibrahima Tirka, a na osnovu rješenja Federalne vlade koja ga je imenovala na tri mjeseca, do okončanja konkursne procedure. Konkursa nije bilo zadugo. Prema javno dostupnim podacima na web stranici FUZIP-a, Ajdinović je stekao diplomu pravnika 2018. godine na Fakultetu pravnih nauka Panevropskog univerziteta Aperion Banja Luka, a 2005. godine diplomu diplomiranog politologa na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Upućeni izvori tvrde “da je upravo Ajdinović brzinom svjetlosti napredovao od volontera u Skenderiji pa do direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove, da je bez radnog staža postao Savjetnik direktora za ekonomska pitanja i koordinaciju projekata 01.11.2016. godine u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, te da je opterećen brojnim krivičnim prijavama i aferama zbog čega, kako tvrdi izvor, i daje ostavku na mjesto direktora”.

Da mu nije loše u fotelji direktora, pokazuje i to “da se u međuvremenu učlanio u stranku Narod i Pravda kako bi pokušao “zadržati” ovu poziciju”, tvrdi upućeni izvor za blog Komentatorica.

Komentar Ajdinovića na navedene tvrdnje očekujem uskoro.

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *