Damir Nikšić, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je u intervjuu za Raport, a u vezi imenovanja sudije Ustavnog suda BiH Marina Vukoje,  ogolio kompletno političko djelovanje Trojke odnosno SDP-a. NS-a i NiP-a u režiji OHR-a i visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. I na tome mu zaista treba čestitati.

Nikšićev komentar oko imenovanja Vukoje za Raport je bio sljedeći: “Vidim da je OHR pozdravio njegovo imenovanje. Valjda nam je to najvažanije, oni se brinu za nas, nisu nam neprijatelji. Činjenica je da nam je na EU putu najviše pomogao HDZ i lobiranje premijera Hrvatske Andreja Plenkovića u Bruxellesu. Sve što su oni tražili je Marin Vukoja u Ustavnom sudu. Onda smo mi njima rekli da ne može tako i insistirali smo na spisku da bi sve bilo legalno i po zakonu. HDZ to nije htio, želio je samo jednog kandidata i da budu sigurni. Onda smo mi skontali zašto ćemo se mi zalagati ako njima nije bitno je li po Ustavu ili nije. Što ćemo se mi brinuti za to, uredu, evo neka bude jedan kandidat, izglasat ćemo ga. A ako on ne bude po Ustavu neka padne i šta nas briga. HNS i HDZ legitimno predstavljaju neke ljude, oni su željeli Vukoju u zamjenu da lobiraju za nas i da dobijemo pristupne pregovore sa EU. Mi smo trebali izglasati njegovo (Marin Vukoja) imenovanje. Tražili smo da bude po zakonu, oni su rekli da ne treba biti po zakonu, ponovo smo tražili da bude po zakonu i insistirali na spisku, oni su rekli da neće po zakonu. Onda smo mi rekli u redu, neka bude tako, ako nećete vi nećemo ni mi, neka ide tako. Mi smo uradili svoj dio. OHR je to potvrdio i to je sva priča oko toga. Nismo napravili veću izdaju od Alije Izetbegovića u Daytonu.“

Suština je, dakle, da se popustilo zahtjevima HDZ-a maksimalno, a sve kako bi dobili podršku HDZ Hrvatske za zeleno svjetlo za otvaranje pregovora BiH sa EU, iako to zeleno svjetlo to još uvijek praktično nije.

U tome najveću podršku strankama Trojke pruža upravo OHR, te se oni nadaju da će zadovoljavanjem zahtjeva HDZ-a odnosno OHR-a obezbjediti i trasirati evropski put BiH.

Međutim, to je jedan začarani krug popuštanja zahtjevima koji vode u podjelu BiH na etničkim principima i udovoljavanjem istim mi se zapravo udaljavamo od evropskog puta BiH.

Isti scenarij OHR je očito predvidio i kad je u pitanju SNSD.

I ono što je najvažnije, Nikšić potvrđuje da nisu napravili veću izdaju od Alije Izetbegovića, ali  je svjestan da se ipak radi o izdaji.

 

 

 

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *