Elza Gaković i Danijela Kristić, zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo su na 16. Radnoj sjednici podnijele sljedeće inicijative:

 1. Da Ministarstvo odgoja i obrazovanja propiše i usvoji Protokol u svim obrazovnim ustanovama vezano za specifičnosti hroničnog oboljenja dijabetes tip 1.
 2. Da Ministarstvo zdravstva KS propiše sadržaj seta prve pomoći i izvrši nabavku za sve predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove u Kantonu Sarajevu.

Danijela Kristić je za blog Komentatorica objasnila šta znače ove dvije inicijative za naše sugrađane: „Broj oboljele djece od hroničnog oboljenja dijabetes tip 1 je u porastu. Nažalost niti jedan uzrast nije izuzet od mogućnosti obolijevanja. S tim u vezi a sa svrhom što bolje zaštite i brige za našu djecu koja je značajna i životno bitna pogotovo u slučaju hipoglikemije sve predškolske ustanove, osnovne i srednje škole trebaju da imaju Protokol o postupanju sa djecom oboljelom od dijabetesa tip 1 kako bi nastavni kadar edukovali o načinu postupanja sa ovakvom djecom. Obzirom da u obrazovnim ustanovama boravi veliki broj djece i da je neophodno propisati sadržaj seta za prvu pomoć i izvršiti nabavku istog, a da se u tom setu obavezno nalazi i nazalni glukagon gel za potrebe djece oboljele od dijabetes tip 1.

Kristić je objasnila da prisutnost velikog broja djece na jednom mjestu zahtjeva dodatne mjere opreza i pretpostavke da uvijek možemo na adekvatan način da pružamo prvu pomoć, a pogotovo kada su komplekse situacije u pitanju kao što je npr. hipoglikemija.

Šta je to šećerna bolest?

Šta je to šećerna bolest objašnjavaju Diana Štimjanin-Koldžo i Salem Alajbegović u Priručniku o šećernoj bolesti kod djece:

„Šećerna bolest ili dijabetes mellitus je hronična bolest koja nastaje kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kada tijelo ne može djelotvorno upotrijebiti proizvedeni inzulin. Inzulin je hormon koji proizvodi gušterača, a koji omogućuje stanicama preuzimanje šećera iz krvi i njegovu preradu u energiju. Neadekvatna proizvodnja inzulina ili njegova nedjelotvornost uzrokuju povišeni nivo šećera u krvi (hiperglikemija). Dijabetes melitus ili šećerna bolest tip 1 autoimuna je bolest, za koju se nasljeđuje sklonost i u kojoj zasad nepoznati faktori iz okoline potaknu autoimuno razaranje beta stanica gušterače u kojima se stvara inzulin. Ona može rezultirati dugoročnom štetom za organizam, odnosno oštećenjem pojedinih organa i tkiva. Raširenost šećerne bolesti (dijabetesa) postaje globalna i poprima odlike epidemije, bolest prate teške zdravstvene posljedice.

Dijabetes tipa 1 (ranije poznat kao inzulin-ovisni ili s obzirom na početak bolesti mladenački ili dječji dijabetes) karakterizira nedovoljna proizvodnja inzulina što zahtijeva njegovo dnevno unošenje. Uzrok ove vrste dijabetesa nije poznat i dosad nisu poznate ni mogućnosti njegove prevencije.

Koji simptomi upućuju na šećernu bolest?

 • Znakovi i simptomi dijabetesa tipa 1 kod djece se obično razvijaju jako brzo, tokom nekoliko sedmica.
 • Najčešći simptomi su:
 • Povećana žeđ i potreba za mokrenjem-preveliki nivo šećera u krvi potiče prekomjerno izlučivanje vode iz organizma, zbog toga je dijete često žedno. Kao rezultat toga, dijete će češće mokriti, čak i tokom noći.
 • Prekomjerna glad-kako u tijelu nema dovoljno inzulina koji bi pomogao korištenje šećera, tako mišići i organi traže dodatnu energiju. Zbog toga dolazi do stvaranja osjećaja prekomjerne gladi.
 • Mršavljenje-bez obzira na to što dijete možda jede i više nego prije, ono može početi naglo gubiti kilograme. Bez pohranjene energije, tkivo mišića i zalihe masti jednostavno nestaju. Neobjašnjivo naglo mršavljenje je često prvi znak dijabetesa tipa 1 kod djece.
 • Umor-stanice u tijelu vape za šećerom, odnosno energijom, stoga dijete može postati izrazito umorno i letargično.
 • Razdražljivost-djeca s nedijagnosticiranim dijabetesom tipa 1 često mijenjaju raspoloženja, razdražljivi su, anksiozni, a ponekad pokazuju i znakove agresivnog ponašanja.
 • Zamagljen vid-ako je djetetu nivo šećera previsok, u očima može biti prisutno premalo tekućine, što otežava vid i fokusiranje.
 • Gljivična infekcija-djevojčice, koje pate od dijabetesa tipa 1, često dobiju gljivičnu infekciju, a kod beba se može razviti osip na genitalnom području.

Kada posjetiti liječnika?

Navedeni autori priručnika savjetuju da doktoru vodite dijete čim primijetite bilo koji od navedenih znakova i simptoma: pojačana žeđ, prekomjerno mokrenje, pojačana glad, mršavljenje, zamagljen vid, razdražljivost i umor.

Liječenje šećerne bolesti tipa 1 kod djece?

Liječenje šećerne bolesti je složen timski rad. Da bi uspjelo liječenje roditelj i njihovo dijete se moraju obučiti za davanje insulina, zdravoj, uravnoteženoj ishrani, adekvatnoj tjelesnoj aktivnosti, samokontroli i kontroli bolesti. U tom timu učestvuju osim roditelja i djeteta liječnik dijabetolog, educirana medicinska sestra, dijetetičar i psiholog. Jedina terapijska opcija je inzulinsko liječenje kojim se započinje odmah po postavljanju dijagnoze, a „zlatni standard” za liječenje tipa 1 je intenzivirana inzulinska terapija.

Liječenje za dijabetes tipa 1 je doživotna obaveza koja podrazumijeva redovno mjerenje nivoa šećera, uzimanje inzulina, zdravu ishranu i redovnu tjelesnu aktivnost. Kako dijete raste, tako se i liječenje mijenja novim planom ishrane ili drugačijim dozama inzulina.

Upravo iz razloga što liječenje  dijabetesa tip 1 podrazumijeva redovno mjerenje nivoa šećera i uzimanje inzulina jako je važno educirati nastavni kadar s obzrom da djeca u vrtiću ili školi provode većinu svog vremena.

Vrlo je važno da se dijete sa šećernom bolesti kao i osobe iz njene neposredne okoline nauče prepoznati znake hipoglikemije da bi se brzom reakcijom i tretmanom spriječile teže komplikacije.

Stoga pozdravljam inicijative Kristić i Gaković kojom bi se nastavni kadar educirao i osposobio za pružanje prve pomoći.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *