Što se tiče otcjepljenja ili osamostaljivanja RS reći ću samo ovo:
Imamo more presuda Ustavnog suda koje se ne poštuju i tako ono što je protuustavno postaje realnost na koju se naviknemo i prihvatimo. Stranci nas upućuju na dogovor, saradnju i poštivanje odluka  Ustavnog suda i to je to. Jedna od tih odluka je ona vezana za 9.januar. I tako Milorad Dodik najavljuje posebno obilježavanje 9.1.2022. godine. I to je to.
Kojekakvi bojkoti saradnje dva entiteta samo produbljuju krizu iz koje ne izlazimo.
Pri tome, nijedan političar nije izašao pred javnost da predloži mjere ublažavanja rasta cijena i da pita taj  narod kako preživljava.
Narod ovdje živi da ode preko granice i makar ostatak života provede ne misleći hoće li se probuditi u rovu ili u narodnoj kuhinji.
Političke elite se bogate, a od stranaca očekuju rješavanje krize. Imamo najviše stranaka po glavi stanovnika i jedna smo od najsiromašnijih država u Evropi iako nas naši vlastodršci ubjeđuju da teče med i mlijeko.
Dakle, sve ono što je protuustavno i protuzakonito, kod nas je institucionalizirano, “ozakonjeno”, prihvaćeno u praksi ili zataškano.
Sve je, naime,po zakonu. Pa nećemo udar na političko ustrojstvo države zvati udarom i nasjedati na provokacije, ali ćemo bivšeg borca poslati u zatvor jer je  neovlašteno sjekao drva da prehrani porodicu. Još će sutra moliti Dodika zajedno sa Šmitom da odustane od svojih namjera nudeći mu ovo ili ono.
Navići ćemo se mi i na samostalnu RS u okviru BiH.
Naši će političari to upakovati kao još jednu političku pobjedu. Jedni će nas, ono malo što ostane ovdje,  ubijediti da su razvalili, a drugi da su “razvalili,ba”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *