Danas je Međunarodni dan borbe protiv korupcije.
Meni je, čini mi se, najteža ona u zapošljavanju i zdravstvu. Ogorčena i razočarana u način zapošljvanja u državnu službu u BiH sama sam pripremila neke prijedloge za izmjenu zakonskih propisa kako bi smanjili stepen korupcije u zapošljavanju u državnoj službi. Da se ne lažemo, cijeli taj proces zapošljavanja u državnu službu je zakonit.
Međutim, realnost, ona o kojoj rijetko govorimo ili ne smijemo govoriti je potpuno drugačija. Taj dokument sam proslijedila na adrese sljedećih stranaka: SDA, PDA, NB, SDP, NS, DF, GS, SD, SNSD, PDP, SDS, SBB, SBiH, NBL i NiP. Od pobrojanih stranaka samo se zahvalio i upit poslao Nezavisni blok.

Koliko je korupcija prisutna u našim životima, govori činjenica da smo taj oblik ponašanja prihvatili kao nešto sasvim normalno i rijetko ko se zaista bori protiv korupcije. Često čujemo kako je to jedan od gorućih problema u bh. društvu, ali gotovo nikada ne čujemo da neko nudi konkretna rješenja da se taj problem zaista i riješi.
Ne postoji ni zakonska zaštita onih koji odluče da ipak progovore. Tako da je to razlog zašto su mnogi obeshrabreni i ne žele da dolaze u sukob sa pretpostavljenim ili licima koji mogu uticati svojim položajem na ishod takvih prijava.
A kakva je realnost?
Na društvenim mrežama, prema prvim podacima,ispitanici su odgovorili sljedeće:
Da li bi podmitili javnog službenika za posao, zdravstvenu uslugu ili bilo koju drugu uslugu koja vam je u datom momentu prijeko potrebna?
Da li bi vi prihvatili novac da ste na mjestu javnog službenika, a da za taj novac učinite uslugu koju vam neko traži?
Da li ste ikada svjedočili podmićivanju?
Ipak, ohrabruje odlučnost jednog našeg sugrađanina da juče prijavi policijskog službenika koji nije isključio iz saobraćaja osobu koja je evidentno bila pod uticajem alkohola i/ili narkotika. Smatrao je da je vozač u takvom stanju da treba pozvati policiju i hitnu pomoć, što je i učinio. Nakon dolaska Hitne pomoći, utvrđeno je da lice nije u stanju upravljati vozilom i zahtjevaju od njega da koristi usluge taksi prevoza. Nedugo zatim, dolazi policijski službenik koji zajedno sa pijanim vozačem odlazi do bankomata i nakon čega takvog vozača pušta u saobraćaj. Naš odgovorni sugrađanin se odlučio prijaviti ovaj slučaj TI BiH i policiji.
Podsjećajući na opredjeljenost Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo da, u okviru svojih nadležnosti i raspoloživih kapaciteta, učini sve na sprečavanju, otkrivanju i sankcionisanju svih oblika koruptivnih ponašanja, kako u drugim organima, organizacijama, preduzećima i ustanovama, tako i u sopstvenim redovima, vjerujemo da će oblik koruptivnog ponašanja koje je jutros prijavio naš sugrađanin biti na kraju utvrđen i sankcionisan u skladu sa zakonom koji je jednak za sve građane u BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *