izvor: srpskainfo

Dok se SDA i NiP svađaju oko toga ko je više podilazio HDZ-u, a realno ne zna se ko je više, predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik kolo vodi.

Naime, Dodik upozorava da će zakon o sudu BiH biti podržan samo ako srpska strana bude saglasna, dodajući da predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto ne bi trebalo da rizikuje odnose u okviru partnerstva na nivou BiH i to učini unilateralnim.

Dodik je podsjetio da su na prethodnom sastanku partnera na nivou vlasti u BiH u Mostaru oni koji rade u Vijeću ministara rekli da imaju obećanja iz Evropske komisije da je dovoljno da se usvoje zakoni o sukobu interesa i o državnoj službi, o čemu sam pisala ranije.

Dodao je da je i jedno i drugo urađeno, upitavši – šta sad hoće?

On je ponovio da zakon o sudu može biti usvojen ako će sjedište Apelacionog odjeljenja biti u Banjoj Luci i ako Sud BiH ne može da sudi po zakonima Republike Srpske i da izuzima predmete iz Srpske.

– Takav zakon ćemo prihvatiti – poručio je Dodik.

Dodik je odgovorio na kritike opozicije vezane za Zakon o sprečavanju sukoba interesa na nivou institucija BiH, te ih nazavo trabantima iz opozicije.

– Vidim da galame, izmišljaju laži, pokušavaju da prave neku priču. Kako smo prenijeli nadležnosti? Kakvo preglasavanje kad tamo piše da je jednaka zastupljenost Srba, Hrvata, Bošnjaka. Tamo piše da ima prosta većina za neka pitanja tehničke prirode, a kada se odlučuje o pitanjima za šta se formira komisija onda mora biti dvotrećinska većina – rekao je Dodik.

I time potvrdio da sukob interesa neće zavisiti od struke, nego stranaka o čemu sam pisala takođe ranije i možete pročitati ovdje.

Dakle, zakona o sudovima BiH nema bez sjedišta u Banjoj Luci. Stranke Trojke se nadaju da će Evropska komisija ispuniti obećanje i prihvatiti gore anvedena dva zakona koja nisu tražena.

Više na ovu temu moežete pročitati ovdje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *