Da imam ikakvu mogućnost da utičem na političke procese u BiH, sazvala bih hitan sastanak svih kantonalnih i entitetskih premijera i predsjednika Vlade Brčko Distrikta sa Predsjedavajućim Vijeća ministara BiH sa jednim jedinim ciljem da se obezbjedi novac za vakcine na jednakim osnovama za sve građane u BiH, pa bi onaj kanton koji ima više novca dijelio onom koji ima manje.

Ne bi se smjelo desiti da dijete u Bihaću, Sarajevu ili Mostaru ima različit tretman liječenja i zdravstvenih usluga. Ili da Bihać nema primarnu zaštitu, a u Sarajevu ambulanta do ambulante. Sve ostale aktivnosti vlada koje nisu od vitalnog značaja odgodila bih za sljedeću godinu.

Dakle, vakcine u zaštiti od korona virusa su nam potrebne. Mi u BiH pratimo kako se građani drugih zemalja vakcinišu i komentarišemo kako imamo nesposobnu vlast. Imamo je. Baš takvu.

Ali hajde da pritisnemo svaku onu stranku koja učestvuje na svakom nivou vlasti, da zajednički pritisnemo tu nesposobnu vlast, da zajednički finansiramo i obezbjedimo vakcine, ne za ove ili one, nego sve građane u Bosni i Hercegovini. Makar nas sad nemojte dijeliti!

Novca nije da nema. Ima ga.

Napomene radi, od 2004. do 2018.godine iz budžeta svih nivoa vlasti političkim subjektima je isplaćeno 281,9 miliona KM.

Koliko je to vakcina, lijekova, CT uređaja, bolničkih kreveta za majke čija su djeca hospitalizovana, respiratora, maski, invalidskih kolica i drugih medicinskih  pomagala? Koliko je to specijalizacija i stipendija za nadarene studente iz oblasti medicine? Koliko je to izliječene djece čiji roditelji skupljaju marku po marku za liječenje? Koliko je to finansiranih postupaka vantjelesne oplodnje?…

Dovoljno da nam ljekari ne odlaze, a da se mi liječimo dostojanstveno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *