Izvor: studomat.ba

U ime građana koji su dali ideje i prijedloge putem svakodnevne komunikacije dostavila sam sljedeće inicijative političkim strankama na razmatranje:

  1. Da se u Izborni zakon BiH uvede obaveza direktnih sučeljavanja svih kandidata prijavljenim na izborima. Tek tad vidimo koliko su i jesu li spremni uopće obavljati taj posao.
  2. Da pohađanje predškolskog odgoja u dobi od 3 do polaska u školu bude obavezno za svu djecu.
  3. Da se uvedu obavezni sistematski pregledi za djecu u periodu od druge godine do polaska u školu. Roditelji često propuštaju rane simptome otežanog razvoja jer ne dovode djecu na preglede, osim na vakcinaciju koja nije predviđena u pomenutom dobu, a mnogi preskaču i vakcinaciju.
  4. Da se nastavi program podrške mladim bračnim parovima koji iznajmljuju stan, ali i da se uzmu i u obzir parovi sa djecom, bez obzira na dob.
  5. Da se angažuju mladi da pomognu starim i nemoćnim osobama u svojim lokalnim zajednicama (da im pomognu u kući, u kupovini, da ih izvedu u šetnju i sl) a da im se to nadoknadi kroz novčanu nadoknadu.
  6. Da se naknada za rad članovima Biračkih odbora poveća i da se uvede rad bar u dvije smjene. Trenutno kako se radi ovaj posao koliko je teško naći članove biračkih odbora govore u prilog ovoj inicijativi.
  7. Da se rad parlamentarnih zastupnika ocjenjuje kroz dolaske na sjednice, broj opravdanih pitanja i inicijativa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *