izvor: avaz.ba

U ime naših sugrađana koji se vrlo često tek zaposle u tridesetim, a nekretnine kupuju u četrdesetim ili pedesetim, a i to u rijetkim slučajevima, upućujem inicijativu svim političkim strankama koje djeluju u Kantonu Sarajevo da se ukine dobna granica u ostvarivanju prava na oslobađanje od poreza na kupovinu prve nekretnine.

Prema članu 15. tačka d. Zakona o porezu na promet nekretnina i porezu na naslijeđe i poklone (“Sl. novine Kantona Sarajevo”, br. 28/2018), državljanin Bosne i Hercegovine do 38 godina starosti, koji ima prebivalište na području Kantona Sarajevo, koji nema nekretnine u svom vlasništvu, prvi put kupuje stan ili kuću kojom rješava svoje stambeno pitanje i to za površinu do 30 m2 za prvog člana domaćinstva a za svakog narednog člana domaćinstva uvećava se za 15 m2, a kojima se smatraju bračni drug i njihova maloljetna djeca, oslobađa se poreza ne nekretnine.

„Iz Ministarstva finansija KS kažu da su se vodili njemačkim modelom zakona, međutim uslovi života u BiH nisu ni slični onima u Njemačkoj. Segment na koji se trebala obratiti veća pažnja je svakako dobna granica kao i kvadratura stana, koja bi trebala biti fleksibilnija. U Srbiji je, recimo, dobna granica za oslobađanje od poreza mladih bračnih parova do 45 godina. U kreiranju ovog Zakona Vlada KS nije vodila računa ni o cijenama kvadratnog metra stana u dijelovima grada pa tako mladi bračni par koji kupi stan od 45 m2 u Centru (recimo koji košta oko 150 000) će biti oslobođen poreza, dok oni koji kupuju recimo stan od 50 m2 u Novom Gradu (koji košta oko 70 000) će morati platiti porez iako kupuju stan koji je višestruko jeftiniji. Za razliku od BiH, Srbija trenutno nastoji uskladiti porez u gradskim zonama, a u toku je i pilot projekat kojim će svaka zgrada biti pojedinačno procjenjivana u smislu lokacije, godine izgradnje, stanja u kojem se zgrada nalazi i drugo.“

Predlažem da se ova dobna granica ukine i da svi građani KS ostvaruju navedeno pravo ukoliko kupuju prvu nekretninu. Bez ikakve diskriminacije.

S napomenom da ne nastavljate sa praksom subvencioniranja sa 10 000 KM onih koji su ipak u mogućnosti kupiti stan, dok druge građane koji nisu u mogućnosti kupiti stan, koji nisu ni zaposleni, ne podržavate ni na koji način, pa sa ovom navedenom praksom vršite direktno diskriminaciju građana po finansijkim mogućnostima.

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *