izvor: Milorad Dodik

Šta mislte šta stoji iza Dodikove želje za pridruživanjem Evropskoj uniji?

Pritisak Međunarodne zajednice?

Pritisak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića?

Sposobnosti novih pregovorača u vlasti (SDP, NS i NiP)?

Zapravo, razlog njegovog iznenadnog okretanja Evropskoj uniji jeste taj što vidi da je sada Evropskoj uniji stalo da pokrene proces pristupanja BiH Evropskoj uniji, taman toliko da označi prostor Balkana kao zapadnjački nastrojenim, a opet nedovoljno da postanemo članica Evropske unije.

S druge strane, Evropska unija svjesna toga, nudi Zapadnom Balkanu da formiraju zajedničko regionalno tržište kroz Plan rasta za Zapadni Balkan što Dodiku odgovara jer ovaj projekat se poklapa sa ciljevima Otvorenog Balkana, kojem se još protive BiH i Crna Gora.

Dodik je prepoznao ovu priliku da uslovljava evropski put BiH svojim željama: odnosno odlaskom sudija iz Ustavnog suda BiH, te udaljavanjem OHR-a iz BiH što fantastično radi ponižavanjem Šmita.

Tačnije, njegova želja je BiH bez stranaca. zašto? Da može da radi šta hoće.

Dodik i SNSD imaju kontrolni paket u Domu naroda Parlamenta BiH. To je način da (o)jača entitet u odnosu na državu. U njegovim izjavama uvijek ćete vidjeti da Federacija i RS su spremni na evropski put BiH. A ne BiH.

Izjavama poput ove današnje kojom je Dodik potvrdio da je za „RS apsolutno neprihvatljivo postojanje stranaca u Ustavnom sudu BiH. Zato je jedan od ključnih zadataka vraćanje suvereniteta BiH. BiH sa OHR-om i stranim sudijama u Ustavnom sudu nije slobodna i suverena zemlja“ potvrđuje gore nvedeno.

Vraćanje suvereniteta BiH, za kojeg se sada Dodik odlučno bori, znači BiH bez stranaca.

BiH bez stranaca znači da Dodik može raditi šta hoće.

 

 

 

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *