izvor: Željana Zovko

Po završetku sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (SAPC) EU-BiH kojom je predsjedavala Željana Zovko, europarlamentarka, Zovko je jučer u ime Evropskog parlamenta potpisala zajedničku izjavu sa koordinatoricom Parlamentarne skupštine BiH Snježanom Novaković-Bursać koja je potom usvojena i koja navodi sljedeće:

“Naši otvoreni i iskreni razgovori ponovno su potvrdili da je izravni kontakt licem u lice ključan ako želimo razviti odnos baziran na povjerenju. Iz ovog sastanka imamo mnogo korisnih spoznaja za oba izaslanstva. U svom komunikacijskom dokumentu o politici proširenja EU-a za 2023. godinu, Komisija je preporučila otvaranje pregovora o pristupanju EU-u s Bosnom i Hercegovinom ‘kada se postigne potrebna razina usklađenosti s kriterijima članstva’. Prepoznajemo napredak ostvaren u Bosni i Hercegovini, zbog kojeg je Komisija preporučila otvaranje pregovora o pristupanju bez daljnjih uvjeta. Potičemo parlament Bosne i Hercegovine da usvoji izborni zakon u skladu s odlukama domaćih i međunarodnih sudova. Dok pozdravljamo što je u izvještaju za BiH za studeni 2023. ključni prioritet broj 3 označen kao ispunjen izravnim rezultatom našeg uspješnog sastanka u Sarajevu, priznajemo da je potrebno još puno posla kako bismo ispunili mnoge druge ključne prioritete i korake, posebno u ključnim područjima kao što su demokracija, vladavina prava i zaštita ljudskih prava svih građana. Pridruživanje EU-u će ostati proces utemeljen na zaslugama i čvrsto ukorijenjen u kriterijima iz Kopenhagena. Europski parlament je spreman podržati Bosnu i Hercegovinu i njezine građane na putu prema članstvu u EU-u u potpunom poštovanju mehanizma koordinacije za proces integracije u EU-u kako je dogovoreno u Bosni i Hercegovini. Radujemo se ponovnom uspostavljanju redovitih sastanaka EU-BiH SAPC-a što je prije moguće nakon europskih izbora”.

Dakle, Komisija na osnovu prepoznatog napretka BiH preporučuje otvaranje pregovora o pristupanju bez daljnjih uvjeta. Ali i potiču parlament Bosne i Hercegovine da usvoji izborni zakon u skladu s odlukama domaćih i međunarodnih sudova.

 

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *