Ne vidim djelovanje Milorada Dodika, lidera SNSD – a, kao posljednje trzaje ili kao znak njegovog skorijeg pada, kako to inače analitičari i političari smatraju. Niti to vidim kao tek slučajnost ili  samo način da skrene pažnju. Svaki njegov korak je tačno usklađen sa međunarodnim okolnostima koje mu idu na ruku. To što međunarodna zajednica na njegove aktivnosti gleda blagonaklono, uz sporadične sankcije tek pojedinih zemalja, i poneko saopštenje govori nam nedvosmisleno da je Dodik ohrabren na tom svom putu pravne secesije entiteta RS od države BiH.

Pasivno ponašanje međunarodne zajednice koja čak Dodika vidi kao ključnog aktera na navodnom reformskom i evropskom putu BiH govori nam da se radi zapravo o dogovorenom djelovanju. Taj reformski put je kompenzacija za državu BiH na papiru koji podrazumjeva jačanje entiteta i ispunjavanje Dodikovih želja. U suštini jedna predstava kako bi se riješilo pitanje eskalacije sukoba, a ustvari ne bi ni bilo eskalacije da nisu Dodiku odlučili udovoljavati.

Predstava na račun države BiH koju spašava Međunarodna zajednica od Dodika nakon što su mu dali sve poluge vlasti, zajedno sa partnerima iz Federacije BiH, besmisleno je koliko i tvrdnje da je ovo Dodikov kraj.

Kao što sam već ranije mnogo puta rekla, jedina konstanta u Dodikovom djelovanju je stalno podizanje ljestvice ucjena i blokada. To je već stara, oprobana i vrlo efikasna taktika koju manje više možemo prepoznati u djelovanju svih ruskih pijuna širom svijeta, a posebno u Evropi. Birokrate iz EU, ali i drugih zemalja zapada teže samo razvoju vlastitih karijera. U tom procesu, njima je samo bitno da dolazi do neke promjene, koju će oni nazvati napretkom, makar u svojoj suštini bila i potpuno nazadna. Zato će podržati i potpuno neprimjerene ustupke najvećim kočničarima. Dodik to savršeno koristi. Uvijek je nekoliko koraka ispred svih. Ima već unaprijed spremnu listu novih zahtjeva, ucjena, koje će mu omogućiti da dobije nešto što do sada nije imao. Tako će blokirati rad Ustavnog suda, dok ne iz njega ne eliminiše strane sudije. I kad uspije u svom naumu, međunarodna zajednica će to predstaviti kao deblokadu i napredak ka EU. Dodik poštivanje Ustava i zakona ove zemlje podvrgava pregovorima i kad i pristane dijelom da ih se pridržava, to će se predstavlja kao ustupak „muslimanima“ i zapadu i već nekoliko dana iza toga prelazi na neki novi zahtjev i ucjenu…

Prijetnje OHR-u su samo logičan slijed događaja. Nakon što je OHR svojim djelovanjem pokazao samo volju da poništi političku volju Bošnjaka i pokazao da nema nikakvu namjeru zaštititi ustavni poredak ili barem slobodu kretanja preko administrativne linije između entiteta, sasvim je logično da će Dodik ljestvicu konflikta podizati i dalje. Dobio je od međunarodne zajednice jasan signal da nema više volje na zapadu da podržavaju i štite suverenitet BiH i njen ustavni poredak uspostavljen u Dejtonu. Treba sasvim jasno reći da je međunarodna zajednica učinila sve da Dodik i Čović upravljaju ovom zemljom i da sve što Dodik radi, radi kao rezultat strategije koja BiH pretvara u kolonije susjednih zemalja. Međunarodna zajednica, kroz OHR, EUFOR i NATO ima na raspolaganju sve mehanizme da riješi svaku prijetnju miru i ustavnom poretku u BiH ako to želi. Ali je sada i pticama na grani jasno da to ne želi.

Prijetnje Schmidtu možda neće biti realizovane u smislu hapšenja, ali će Schmidt pri svakom ulasku u RS dobiti „pratnju“. I to je na simboličkom nivou bitno, da se pokaže kako Schmidt nema nikakvu moć u RS. Dejtonski sporazum je po svemu sudeći mrtav, samo nam još niko nije javio.

Bez konkretnih aktivnosti i korištenja bonskih ovlasti, ne nazire se kraj ni Dodiku ni političkim krizama u BiH.

 

 

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *