Za promjenu idemo do Mostara da provjerimo atmosferu uoči najavljenog pregovaračkog statusa BiH sa Evropskom unijom. Ovaj korak bi se navodno trebao desiti 21. marta ove godine.

O tome da li će ova odluka utjecati na građane Mostara, kakva politička atmosfera vlada u Skupštini Grada Mostara pred oktobarske lokalne izbore, kao i o brojnim drugim temama razgovarala sam sa Adelom Gostom, vijećnicom u Skupštini Grada Mostara i članicom Prve mostarske partije.

Gosto je ujedno i predsjednica Komisije za ravnopravnost spolova pri Skupštini Grada Mostara pa su se teme o ravnopravnosti spolova, femicidu i položaju žena u društvu i politici same nizale.

Prije nekoliko godina grad Mostar je dobio izbore nakon toliko godina, a građani Mostara svoju vijećnicu.

Gosto je otkrila planove vezane za lokalne izbore i bez obzira na brojna razočarenja tokom njenog prvog mandata, odlučila je ponovo biti kandidatkinja na predstojećim lokalnim izborima.

Brojne su inicijative i aktivnosti iza ove mlade vijećnice, posebno one vezane za žrtve nasilja kojima je svojim radom u skupštini zaista posvećena.

Iskoristile smo priliku i ua razgovor o ženama u javnom i političkom životu. Gosto je u vrlo kratkom vremenu i na njen svojstven način opisala kako to izgleda kao žena imati mandat u rukama, ali i o svemu što nosi sa sobom javni angažman, posebno za jednu ženu.

Sa svakim iznošenjem stava i mišljenja, postajala je meta vrlo nepristojnih i neumjesnih komentara, ali i jača u svojoj odlučnosti da se bori za svoje sugrađane koji su je i izabrali da bude njihov glas u Skupštini Grada Mostara.

Intervju možete pogledati ovdje.

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *