Detektivska igra: Ko je izdao u NSRS?

Volite li detektivske igre? Ako volite, ovo je idealna za vas.
Ko je izdao u NSRS?
Predstavnici probosanskih stranaka u RS-u su formirali koaliciju Pokret za državu.
Pokret za državu ćine Stranka za BiH, SDP, SDA, SBB, DF, GS, PDA, Socijaldemokrate BiH, Narodni evropskih savez te Bosanskohercegovački Zeleni.
Nakon završenih izbora, u Pokretu za državu SDP ima dva zastupnika, SDA jednog, DF jednog i Bh. zeleni jednog.
Mirsad Duratović, Sevlid Hurtić i Saša Grbić sudjelovali su na konsultativnom sastanku s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom na kojem se razgovaralo o formiranju vlasti.
S obzirom na to da je SDP-ov potpredsjednik kandidat za Dom naroda, te da SDP ima najviše zastupnika u klubu Pokreta za državu, DF će pratiti odluku SDP-a o tome kako će glasati na NSRS o imenovanju delegata.
Vojin Mijatović pozvao poslanike SDP-a da glasaju za opoziciju u RS-u.
Mirsad Duratović: Moguće da će poslanici “Pokreta za državu” napustiti sjednicu NSRS prilikom glasanja za Dom naroda BiH.
TVSA: Dodik se u Administrativnom centru Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu sastao s predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem i potpredsjednikom SDP-a Vojinom Mijatovićem.
Salkić (SDA) sumnjao u Duratovićev (DF) izbor delegata, ali ga je predložio za potpredsjednika NSRS-a.
Vukanović: Nebojša Radmanović je izabran za člana Kolegija u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH glasovima poslanika SDP-a i „osmorke“ i to “najbolje pokazuje simbiozu i tajni dogovor Nikšića, Mijatovića i Dodika, a spinovanja javnosti neće im pomoći da prikriju tragove”.
Nikšić: dva zastupnika SDP BiH su glasala za listu PDP-a za Dom naroda BiH, sve drugo što neko za njih tvrdi je laž.
Borenović: bilo je nemoguće slikati glasački listić na licu mjesta”. To znači da je ta slika vjerovatno nastala kod Dodika u kabinetu nakon glasanja sa nekim tuđim glasačkim listićem sa namjerom da se napravi ta neka vrste vrlo ružne, perfidne, prljave političke igre i pravdanja SDP-a pred javnošću u FBiH.
Nešić: nije izdao “Pokret za državu”, već se izdaja desila unutar opozicionog bloka koji čine SDS, PDP i Lista za pravdu i red.
Salkić: Nemam problem da kažem da sam glasao za listu PDP-a.
SDA: SDP je dao Dodiku četvrtog delegata, postali su saučesnici SNSD-a.
Iz Stranke za BiH navode da su jedini koji su u ovom procesu ostvarili svoje ciljeve Edin Ramić i Vojin Mijatović.
Edin Ramić: “Na kraju je uvijek kriv neko drugi, a istina je da je famozni sporazum prekršen još u samoj kampanji, jer većina stranaka nije podržavala jednako zajedničkog kandidata za potpredsjednika RS kao ni liste pokreta za NSRS i PSBiH”.
Dakle, ko je izdao Pokret za državu i omogućio Dodiku četvrtog delegata u Domu naroda? Možete li riješiti najmisteriozniju situaciju na našoj političkoj sceni? 🙂
Fotografija izvor: klix.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *