izvor: Željana Zovko (facebook)

Željana Zovko, zastupnica u Evropskom parlamentu je jučer izjavila da je Andrej Plenković, premijer Hrvatske, doveo evropske zvaničnike u Sarajevo da bi im pokazao “šta se može dogoditi” ako BiH ne dobije zeleno svjetlo za pregovore sa EU.

“Odveo ih je u Sarajevo i pokazao im gdje se može napraviti sljedeća žarišna tačka ukoliko BiH ne dobije mjesto koje će označavati mir i stabilnost”, rekla je Zovko.

Podsjećam javnost da je zajednički dolazak Andreja Plenkovića, hrvatskog premijera i Ursule von der Layen, predsjednice Evropske komisije  navodno imao za cilj da pokaže kako Hrvatska snažno podržava evropski put BiH i zalaže se za što skorije otvaranje pristupnih pregovora s EU.

Tada se  Plenković nije pojavio na sastanku u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu zbog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića kako bi nedvosmisleno i jasno ukazao na činjenicu da Hrvati navodno u BiH ne priznaju Komšića kao legitimnog predstavnika Hrvata u Predsjendištvu BiH.

Samim time, Plenković je pokazao zapravo da mu je pravi cilj dolaska u Sarajevo da pokaže da Hrvatska ima partnere u EU i da je ona ta koja ima ulogu u pristupnim pregovorima BiH sa EU Pokazao je Plenković i šta se očekuje zauzvrat: legitimno predstavljanje Hrvata u Predsjedništvu BiH.

Postavlja se logično pitanje, čemu prisvajanje zasluga od strane Zovko?

Nameće se logičan odgovor: da se znamo zahvaliti na pravi način.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *