Šta je pokazao briselski sastanak lidera političkih stranaka u BiH?

Sastanak lidera parlamentarnih stranaka u BiH koji je održan 12.6.2022. godine u Briselu na poziv predsjednika Vijeća Evropske unije Charlesa Michela je definitivno pokazao koje su stranke za ili protiv BiH, dosljednost datim obećanjima i potpisanim obavezama, postojanje programa i principa i šta možemo očekivati od njih te na osnovu toga možemo slobodno odlučiti za koga ćemo glasati na predstojećim izborima.
Šta je pokazao ovaj sastanak?

1. Stranke koje su za BiH: SDA, SDP, DF, NiP, NS, PDA, NES i NB.
2. Stranke iz RS su pokazale da im je važnije mišljenje Rusije od budućnosti BiH i da nema stvarne opozicije u RS.
3. Čoviću je najbitnije legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH.
4. Naši političari su umislili da su lideri te nas ubjeđuju da vode procese, a ustvari mi smo zapeli “u tom procesu” i nikakvi procesi se dalje ne odvijaju.
5. Ako se ičega “boje” – to su izbori i izmicanje fotelja. Milorad Dodik i što bi potpisao ne smije od linča opozicije koja bi ih na izborima optužila za nacionalnu veleizdaju i obratno.
6. Mi ne možemo naprijed ni sa strancima, a kamoli bez njih.
7. U BiH sa ovim političarima koji ne žele potpisati nikakav napredak nema perspektive.
8. Prihvatanje načela bez potpisa je na nivou izbornih obećanja za koja znaju da se neće desiti.
9. Stranke u BiH će se nastaviti međusobno svađati i kriviti jedni druge za nepostizanje dogovora, koristiti maksimalno pozicije, fotelje i državne pare, dok će građani sve više napuštati BiH.
10. Stranke iz RS podržavaju samo načelno kandidatski status BiH u EU, te odbijaju uraditi bilo šta što EU zahtjeva, a što se odnosi na jačanje države.
11. Ni za kakvo “normalno” rješenje u BiH nema konsenzusa.
12. BiH može funkcionisati jedino ako nas EU primi bez ikakvih uslova uz svakodnevno korištenje bonskih ovlasti. A i to nije nikakva garancija.
Fotografija – izvor: twitter Istraga (@IstragaB)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *