Prije svega kao građanku koja je namali broj puta ostala uskraćena što za radno mjesto, što za informacije o zapošljavanju i angažovanju, obratila sam se uvaženom premijeru Vlade KS, Edinu Forti, sa pitanjima vezanim upravo za ovu temu.
Naime, Vlada KS je primorana navodno da zapošljava trenutno po ugovoru o djelu, pa me zanimalo na koji način mi obični građani možemo biti angažovani po istoj osnovi? S obzirom da nema konkursa, kako će birati kandidate? A i u slučaju konkursa, možemo li mi, građani KS, biti sigurni da će makar jedan konkurs biti transparentan i da možemo očekivati zaposlenje isključivo na osnovu znanja?
Još me je zanimalo zašto više moratorij ne vrijedi?
Vrlo brzo sam dobila odgovor Premijera Vlade KS Edina Forte, kako slijedi:
“Kanton Sarajevo povremeno sklapa ugovore o djelu sa pojedincima, fizičkim licima, na osnovu potreba pojedinih službi. Ovi ugovori se sklapaju isključivo za poslove koji nisu predviđeni sistematizacijom radnih mjesta.Ugovori o djelu ne podliježu Zakonu radu, već Zakonu o obligacionim odnosima, te stoga za ove poslove ne može biti raspisan konkurs.Stručna služba Vlade Kantona Sarajevo ima bazu sa imenima i biografijama nekadašnjih pripravnika i osoba koje su direktno kontaktirale Službu i poslale svoje biografije, tako da se osobe sa kojima se sklapaju ugovori o djelu najčešće pozivaju iz ove baze. Osobe se biraju na osnovu njihovog zvanja i prethodnog iskustva. Ukoliko želite da Stručna služba Vlade KS uvrsti Vaše ime u roster, pošaljite svoju biografiju e-mailom na sekretar.vlade@ssv.ks.gov.ba.”

 

Dakle, možemo zaključiti da pravo na angažovanje po ugovoru o djelu u Vladi KS i njenim ministarstvima, preduzećima i drugim ustanovama imaju pripravnici i oni koji su direktno kontaktirali službu i koji su samim tim uvršteni u bazu, što diskriminira sve nas koji nismo tu radili i koji nismo ni znali da postoji ta baza.
Jeste li uopće znali za bazu? Jeste li vi u rosteru?
Pitala sam korisnike twitter mreže u BiH da li su evidentirani u navedenoj bazi i rezultati su sljedeći:
Dragi sugrađani, želim da iskorisitie priliku i svoj cv dostavite na gore navedenu e mail adresu. Ko dobije posao, neka javi!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *