Izvor: icv.hr

U Bosni i Hercegovini je povećan broj seksualnog nasilja posebno nad djecom i ženama, i mi kao odgovorno društvo trebamo hitno reagovati. Čak i kad se dokaže krivica, kazne su blage, a počinioci ostaju nepoznati javnosti. Imamo pravo znati od koga vreba opasnost po nas i našu djecu.

Javni registar pedofila i drugih seksualnih prestupnika je potreban radi adekvatne prevencije i zaštite prava svih nas, posebno djece i žena, te kontrole svih lica koja su osuđena za krivična djela protiv polnog integriteta. Posebno su ugrožena djeca iz disfunkcionalnih porodica i bez adekvatne roditeljske zaštite, te djeca sa otežanim psihičkim i fizičkim razvojem.

Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih evropskih država koja nema registar pedofila, osim u Republici Srpskoj, koji i dalje nije idealno rješenje jer nije dopušten uvid cjelokupnoj javnosti u njega.

Pojedine evropske države, poput Belgije, Poljske i Norveške, registre pedofila učinile su javno dostupnim. Javni registar pedofila ima i Makedonija i ovu evidenciju vodi od januara 2012, a registar je dostupan na internet stranici.

U Americi postoji javni registar svih seksualnih prestupnika, u kojem organi vlasti prate kretanje seksualnih prestupnika – silovatelja i pedofila.

U navedeni Javni registar pedofila i drugih seksualnih presupnika unosili bi se slijedeći podaci i to nakon izricanja pravnosnažne sudske presude okrivljenom:

  1. ime i prezime osuđenog
  2. njegov matični broj
  3. adresa prebivališta
  4. podaci o njegovom zaposlenju
  5. podaci od značaja za njegovo fizičko prepoznavanje, fotografije
  6. podaci o krivičnom djelu, kazni na koju je osuđen, DNK profil…

Takvim osobama, nakon što odsluže zatvorske kazne, do kraja života mora biti nametnuta obaveza registrovanja mjesta boravišta i redovno javljanje policijskim agencijama, a podaci o tome moraju biti dostupni svim građanima na za to tačno određenoj zvaničnoj web stranici!

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *