Milorad Dodik (Foto: T. S./Klix.ba)

Poziv koji je uputio ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Edin Forto da se “dogovorimo ko vuče zemlju naprijed, a ko nazad” više je nego besmislen, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Nema se tu u vezi s čim dogovarati. Postoji samo opcija da se odredimo u vezi s tim da li želimo uključiti ili isključiti sopstveno pravo da odlučujemo u skladu sa demokratskim principima – izjavio je Dodik.

Kako on dodaje, svaki rezultat na putu ka EU koji je napravljen, bio je rezultat takvog odlučivanja.

– Predstavnici Srba, Bošnjaka i Hrvata su sjedili, radili, dogovarali se i išli dalje. Onda su neki, za račun tuđih geopolitičkih interesa, riješili da isključe sebe i da pogaze demokratiju. Umjesto da nastave da rade posao za koji su izabrani, razumijevajući legitimnu želju i svog, ali i drugih naroda u BiH, oni su iz prostora u kojem se međusobno čujemo pristali da ih Marfi i Šmit odvedu u gluvu sobu. Stvar u vezi s apelacionim sudom je zapravo vrlo jasna – dodaje Dodik.

Dodik ističe da Forto očito ne misli da Banjaluka treba da bude domaćin apelacionom sudu, pretpostavlja, jer je ona sjedište institucija Republike Srpske.

– Moj stav je da je ljekovito i dobro za izgradnju međusobnog povjerenja u BiH da što više zajedničkih institucija svoja sjedišta ima na decentralizovan način. Takođe, važno je što su nam ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković nesvjesno, a Edin Forto svjesno obznanili da “SAD imaju svoju agendu ovdje”, uvjeravajući nas, valjda, da u BiH drugi mogu imati svoju agendu, a mi koji u njoj živimo i koje biraju naši građani to ne možemo – navodi Dodik.

On je dodao da za njega, politiku ovdje prije svega, definišu i sprovode srpski, bošnjački i hrvatski demokratski predstavnici.

– SAD i druge države imaju ambasade, koje su dobri gosti kada poštuju našu demokratiju i vrlo bezobrazni kada misle da imaju pravo da odlučuju umjesto miliona građana. Za kraj, čuli smo i to da će nam američka administracija pomoći u vezi s evropskim putem – ističe Dodik.

Dodik navodi, da on razumije, da Forto i njemu slični imaju potrebu da potcjenjuju sami sebe, ali odluka da idemo ka EU i da nas EU poštuje kao partnera na tom putu nema mnogo veze sa SAD.

– Ilustracije radi, u EU nećemo ući ni u bavarskim pantalonicama ni u Marfijevim kaubojskim čizmama. Ući ćemo samo ako suvereno i demokratski upravljamo procesima i odlučujemo o sebi. Zato Forti preporučujem da se ne bavi bajkama, već suštinom od koje zavisi dalji kapacitet našeg političkog odnosa: Želite li da izađete iz gluve sobe u koju su vas Marfi i Šmit uvalili 26. marta ili ne? Zaključci Narodne Skupštine Republike Srpske su u tom smislu jasni. I za mene, kao demokratu, obavezujući – zaključio je Dodik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *