Postizborno istraživanje – rezultati

Nakon što su održani lokalni izbori u Bosni i Hercegovini u 2020. godini, provela sam anketno online istraživanje u januaru 2021. godine.

Cilj ovog istraživanja je bio analiza odnosa glasača prema izbornom procesu, na osnovu čega biramo političke predstavnike, koliko se volja birača mijenja iz jednog izbormog ciklusa u drugi, kako sociodemografska slika birača utiče na sam izbor političkih predstavnika, te i da vidimo koliko je pandemija korona virusa utjecala na izlaznost glasača.

U anketnom istraživanju je učestvovalo 414 ispitanika.

Za početak ću vam predstaviti nekoliko zanimljivih zaključaka do kojih sam došla. Detaljan prikaz istih imate u fotogaleriji.

Za koga su glasači NiP-a glasali 2018. godine na federalnom nivou?

Možemo zaključiti da su se ispitanici koji su 2018. godine glasali za Demokratsku frontu na ovim izborima opredjelili za NiP u omjeru u kojem vidite na grafikonu.

Koliko je ispitanicima bitan program na osnovu kojeg će povjeriti svoj glas?

Možemo zaključiti da su ispitanici kojima je program vrlo bitan glasali najvećim dijelom za PzP, NS i SDP.

Kako su glasali muškarci u FBiH?

Možemo zaključiti da nema nekih značajnih odstupanja u 2020. godini u odnosu na 2018. godinu.

Koliko je glasačima bitan izgled?

Na osnovu odgovora ispitanika, možemo zaključiti da su se  ispitanici kojima je važan izgled opredjelili za NiP, SDA i DF.

Jesu li glasači glasali za načelnike i listu kandidata iz iste političke opcije?

Možemo zaključiti da su ispitanici koji su glasali za SDA najdosljedniji glasanju i za načelnika i za liste iz iste političke opcije.

Kako su glasale žene u FBiH?

Na osnovu odgovora ispitanika možemo zaključiti da su žene ipak napravile promjenu u odnosu na 2018. godinu i 2020. godine birale NiP.

Za koga su glasači PzP-a glasali 2018. godine na federalnom nivou?

Možemo zaključiti da su se ispitanici, koji su 2018. godine glasali za Našu stranku, na ovim izborima opredjelili za Platformu za progres u omjeru u kojem vidite na grafikonu.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *