Komentar za DW: Republika Srpska obustavlja dotok gasa Sarajevu?

Građane Sarajeva iznenadila je najava da će Republika Srpska usred sezone grijanja, obustaviti dotok gasa glavnom gradu BiH. Navodno su sporne cijene transporta ovog energenta.

Ako se ne potpiše novi ugovor o transportu, Sarajevo od 1. januara ostaje bez plina – vijest je koja je u petak (29.12.) uznemirila mnoge stanovnike glavnog grada Bosne i Hercegovine (BiH). Tu informaciju je za Klix.ba potvrdio direktor kompanije „Sarajevo gas“ iz Istočnog Sarajeva Nedeljko Elek.

On podsjeća da se svake godine obnavlja ugovor o transportu gasa i da su nadležnu kompaniju za distribuciju gasa/plina u Federaciji BiH „Energoinvest” pozvali da se napravi trogodišnji ugovor.

„Oni to nisu željeli, pa smo ih još u oktobru pozvali da na vrijeme uđemo u pregovore o novom ugovoru radi nove cijene. Tek prije desetak dana organizovan je prvi sastanak gdje smo pokazali i dokazali zašto je došlo do povećanja cijene. Oni to nisu prihvatili i evo sada dolazimo u situaciju da nemamo ugovor”, rekao je Elek.

Iz Energoinvesta, navodno, nisu prihvatili povećanje cijene transporta sa 11,2 na 14,2 posto. „Nije mi jasno zašto. Mi ne možemo transportovati gas bez ugovora. Tako da ćemo prekinuti isporuku dok ne bude potpisan novi ugovor. U Energoinvestu se ponašaju prilično opušteno”, dodao je Elek.

Zavrtanje ventila 1. januara?

Također je rečeno da su o problemu upoznate sve kompanije u Federaciji BiH koje se bave transportom, odnosno distribucijom ovog energenta – Energoinvest, BH-Gas, Gas Promet i Sarajevogas. Najavljeno je da će dotok gasa, ako ugovor ne bude potpisan, biti prekinut 1. januara na magistralnom gasovodu u vlasništvu Sarajevo-gasa iz Istočnog Sarajeva (RS).

Elek pojašnjava da je do nove cijene transporta gasa došlo zbog radova na nekoliko projekata „poput velike gasne stanice”. „Sve to ulazi u novu cijenu transporta”, dodao je Elek.

Nakon informacija iz Istočnog Sarajeva da će od 1. januara 2024. godine biti prekinut transport plina prema Sarajevu, iz Energoinvesta su poručili da se radi o „jednostranim ultimativnim i finansijski potpuno nerealnim zahtjevima” transportera prirodnog gasa iz RS-a „Sarajevo-gas” a.d. Istočno Sarajevo.

Iz Energoinvesta navode da su dobili pismenu „prijetnju jednostranog zatvaranja ventila i onemogućavanje transporta gasa Kantonu Sarajevo”. Također, tvrde da ni nadležni regulator Gasa iz RS-a nije odobrio zahtjev iz Istočnog Sarajeva za povećanje cijene niti je dao svoju saglasnost.

Podsjećanje na „ratne prijetnje“

Energoinvest, kako se navodi u saopćenju, takve uslove potkrijepljene već poznatom „ratnom prijetnjom” o zatvaranju ventila nije mogao prihvatiti. To bi, kako se obrazlaže, uzrokovalo „lančano“ i „eneromno“ povećanje cijena tnasporta gasa od strane drugih transportera u (Federaciji) BiH.

Iz Energoinvesta tvrde da je transporter „Sarajevo-gas” odbio poziv na dogovor i prijetnju zatvaranja ventila pismeno potvrdio, pa su iz ove kompanije upoznali nadležne u Vladi Federacije BiH o novonastalom problemu. U međuvremenu je rečeno i da alternativni načini grijanja ne bi podmirili potrebe mnogih stanovnika Sarajeva.

Da se građani Sarajeva svake godine suočavaju sa jednostranim i ultimativnim, ali i potpuno finansijski nerealnim zahtjevima transportera prirodnog gasa iz RS-a „Sarajevo-gas Istočno Sarajevo”, za DW je potvrdila i politologinja Elma Karišik.

„Naravno da prijetnje zavrtanjem plina zabrinjavaju građane pogotovo što smo svjesni činjenice da će se pri ovoj temperaturi alternativnim gorivom moći grijati nekih 15 do 20 dana, s tim što se nekih 15 posto kupaca ne može grijati na taj način”, kaže Karišik. Ona podsjeća da se mnogi građani Sarajeva još uvijek sjećaju „dugih i hladnih ratnih zima“ koje su jedva preživljavali dok su im Karadžićevi Srbi „redovno zavrtali plin, struju i vodu“.

Potrebna regulacija na nivou države BiH

Treba biti pošten, dodaje Elma Karišik, da ni poruke sarajevskih kantonalnih vlasti da „ne paničimo svi zajedno“ ne ohrabruju. „Ove prijetnje zavrtanjem plina nisu nikako bez političke podloge i finansijske koristi. Još jednom se stavlja do znanja ko je gazda u ovom cjelokupnom, vrlo kompleksnom, političkom sistemu u BiH. Očekivali smo da će nova vlast spriječiti ponavljanje ovakvih prijetnji”, kaže Elma Karišik.

Sagovornica DW-a ističe da se od vlasti, prije svega, očekivalo donošenje državnog zakona o gasu. „Tim bi se zakonom tačno odredile nadležnosti države i entiteta u pogledu transporta gasa kako nas ne bi dovodili svake godine na rub živaca, kao da ionako nemamo dovoljno problema”, kaže Elma Karišik. No, u RS-u se protive svakoj inicijativi za regulaciju ovog pitanja na nivou države.

Pojedini mediji su, u međuvremenu, objavili da bi do dogovora ipak moglo doći i da će snabdijevanje Sarajeva prirodnim gasom biti nastavljeno. Zvanične potvrde, međutim, još nema.

Dogovor su postigli resorni entitetski ministri. Naime, situaciju sa transportom gasa razmatrala je u petak (29.12.) Vlada Federacije BiH, nakon čega je ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić kazao da „neće biti obustave isporuke plina za područje FBiH”. Nije, međutim, precizirao da li će biti promjene cijena za krajnje korisnike – građane. Ministar je dodao da ni sa potpisivanjem novog ugovora „neće biti problema“.

Dogovor postignut, ali cijene upitne?

„Što se tiče problema sa cijenom plina, koji nas je zadesio u proteklih nekoliko dana moram da kažem da smo uz pomoć obje entitetske vlade došli do dogovora da neće biti obustave isporuke plina za područje Federacije BiH. U obavezi smo početkom naredne godine napraviti zajednički sastanak dva entitetska ministra energetike i dva direktora preduzeća da dogovorimo daljnje korake“, rekao je Lakić.

On je pojasnio da su se u razgovore o transportu gasa uključili i entitetski premijeri Nermin Nikšić i Radovan Višković, pa bi kompanija „Sarajevo-gas” a.d. Istočno Sarajevo ipak mogla promijeniti stav o stopiranju distribucije plina Federaciji BiH. Cijene plina za krajnje korisnike, međutim, i dalje ostaju upitne.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *