Source.ba: Ko će priznati nezavisnost RS?

Da li je Milorad Dodik načisto sa podrškom, upitali smo političku analitičarku Elmu Karišik.

Karišik napominje da je do sada u pitanju bilo sedam zemalja EU.
“Čim Milorad Dodik kaže da ima podršku 15 zemalja, do neki dan je to bilo sedam zemalja Evropske unije, eto danas 15, te isto tako kaže da neće reći koje su to zemlje, to znači da nije baš načisto ima li podršku tih država, ali to ne znači da u tih 15 ne lobira i na svaki način ne pokušava dobiti podršku za svoje ciljeve. Njegov politički cilj je ujedno sredstvo manipulacije. Dakle, otcjepljenjem RS traži ispunjavanje manjih političkih ciljeva koji će dovesti do otcjepljenja RS. Pa tako danas prijeti otcjepljenjem, da bi dobio imovinu, sklonio strane sudije iz ustavnog suda, prekrižio visokog predstavnika, ojačao entitet odnosno sve ono što mu je potrebno da dođe do faktičkog otcjepljenja RS.”, objašnjava Karišik za Source.
Karišik podsjeća na činjenicu da je predsjednik RS-a Milorad Dodik dobro došao u mnoge države.
“Koje su to zemlje, naravno da to ne zna niko. Ali mi moramo biti svjesni činjenice da je Dodik uvijek dobro došao u Moskvu, Beograd, Budimpeštu, Pariz…tako da nije pitanje koje bi zemlje, nego pod kojim uslovima, a ti uslovi se mijenjaju iz dana u dan i svakim danom sve više idu u prilog tom Dodiku. “, kazala je.
Dodik gradi dobre odnose sa desničarskim strankama širom Evrope, objašnjava.
“Dodikova stranka, SNSD, primljena je 2008. godine u Socijalističku internacionalu odnosno međunarodnu organizaciju koja okuplja socijaldemokratske stranke. Iako je izbačena, Dodik je počeo graditi dobre odnose sa desničarskim strankama širom Evrope. Najbliži je sa mađarskim Fidesz-om, ali je uspostavio odnose i sa Nacionalnim okupljanjem iz Francuske koji su da podsjetim bili na obilježavanju neustavnog Dana RS, te sa FPO – austrijskom slobodarskom partijom. I treba takođe napomenuti da su to stranke koje su svojevremeno glasale u EP protiv izvještaja Evropske komisije o BiH, u kojem se između ostalog poziva na sankcije protiv Dodika.”, zaključuje Karišik za Source.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *