Elma Karišik za BOSNAINFO: EU nas neće jer smo nepredvidivi

Elma Karišik, diplomirana politologinja, vlasnica i urednica političkog bloga “Komentatorica” za naš portal govorila je o uvijek aktuelnim političkim temama. Otkrila nam je zašto nije niti u jednoj stranci. te kakva nas politička budućnost očekuje.

Ne libite se dati svoj stav i komentar na razne političke teme i socijalne probleme. Šta Vas najviše tangira, koje teme najčešće obrađujete?

Nemam ni najmanji problem da iznesem svoj stav jer ga iznosim iz duše, onako kako osjećam, u skladu sa vlastitim moralnim principima kao i obrazovanjem i iskustvom koje sam stekla na polju politike. Osim toga i kao majka i kao neko ko je cijeli svoj život proveo u BiH smatram, na koncu, i svojom dužnošću da reagujem na probleme u društvu, kojih je, nažalost, sve više. Obrađujem sve teme, ali ono što me najviše boli u ovom društvu jeste licemjerstvo naših političara, korupcija u zdravstvu, obrazovanju i zapošljavanju. O tome mogu uvijek i po svaku cijenu.

Niste stranački opredijeljeni, zbog čega je to tako?

Bila sam kratko vrijeme član Građanskog saveza (GS). To je bio moj prvi politički angažman. Nisam htjela niti želim biti član političkih stranaka koje smatram odgovornim za cjelokupno stanje u BiH. Svidjela mi se strašno ideja koju su ponudili tada: ukidanje finansiranja političkih stranaka iz budžeta. Sa odlaskom Reufa Bajrovića sa čela stranke, ta se stranka pretvorila u one man show i odstupila je od zadatih principa i upravo zbog toga sam napustila GS praktično 2018. godine. Dvije godine nakon, sam se na poziv DF, učlanila u Demokratsku frontu. Predložila sam neke inicijative i prijedloge, ali sam vidjela da to nije mjesto gdje mogu moje inicijative da zažive pa sam i to napustila. Te dvije stranke sam smatrala ideološki istim, bez kriminala i korupcije, i to su razlozi zašto sam ih u tom momentu podržala. Nakon toga, odlučila sam da se ne bavim politikom na taj način i vjerujem da neću zadugo.

Da li BiH ima mogućnost napredovanja sa trenutnim strukturama vlasti?

BiH sa trenutnim političarima i političkim ustrojstvom teško da će ostvariti bilo kakav napredak. BiH je ustrojena na način da svaki njen napredak, govorim o suštinskim promjenama, zavisi od konsenzusa predstavnika sva tri naroda u BiH, a to je jako teško postići. Na političkoj sceni imamo političare koji naprosto nemaju jedinstvenu viziju BiH.

Dolaze nam izbori, da li polažete ikakve nade u moguće promjene?

Da bih odgovorila na ovo pitanje, moramo precizirati o kakvim je promjenama riječ odnosno da li govorimo o promjenama politika ili promjenama kadrova. U prvom slučaju, ne očekujem pretjerane promjene, a u drugom su moguće i to one u KS, kakve su se desile i na izborima 2020. godine. Rezultati izbora u prethodna dva ciklusa govore u prilog tome da desnica jača, posebno to možemo očekivati nakon ovog teškog perioda za BiH. Tu prvenstveno mislim na sva dešavanja vezana za pokušaje otcjepljenja RS i rat u Ukrajini.

Vi ste i majka, biste li voljeli da Vaša djeca ostanu u BiH?

Voljela bih da moja djeca ostanu ovdje, ali i da iskoriste sve obrazovne mogućnosti koje im se pružaju i van BiH. BiH je zemlja izvanrednih mogućnosti, nestvarnih prirodnih ljepota, značajnog turističkog potencijala, samo treba poštene i stručne ljude koji će učiniti BiH mjestom za normalan život.

Da li bi ulazak u EU Bosni i Hercegovini donio napredak?

Ulazak BiH u EU bi olakšao život našim sugrađanima, ali to bi značilo i da smo ispunili sve uslove i kriterije koje je EU postavila pred naše političare, odnosno da smo riješili suštinske probleme u BiH: vladavina prava,reforma javne uprave, reforma Ustavnog suda BiH, izmjene Izbornog zakona BiH kojim bi se otklonile sve diksriminirajuće odredbe koje stavljaju konstitutivne narode u povlašteni položaj, depolitizaciju i restrukturiranje javnih preduzeća i osiguravanje transparentnosti procesa privatizacije, pitanje jednakosti svih građana, ravnopravnost spolova, zaštitu ranjivih skupina kao što su LGBT osobe, Romi, migranti i tražitelji azila itd. Ispunjavanje ovih i drugih uslova i ulaskom BiH u EU znači ogroman napredak za BiH. Olakšan pristup tržištu rada EU bi omogućio našim građanima da dođu do posla, a to bi za posljedicu moglo dovesti i do značajnijeg rasta plata u BiH.

Zašto nas EU neće?

EU nas neće jer smo nepredvidljivi, sa teškim teretom prošlosti, bez zajedničke vizije budućnosti, sa vrlo komplikovanim političkim ustrojstvom i jednostavno nismo im toliko bitni. Prepustili su nas političarima za koje znaju da nas neće odvesti nigdje. A zašto ne reći i to da nas pojedine zemlje EU vide i kao prijetnju s obzirom na brojnost muslimana u jednoj evropskoj zemlji.

Gdje nas vidite kao državu za 10 godina?

Nažalost na istom mjestu jer je teško očekivati da će doći do nekakvog političkog dogovora bez neke perspektive članstva u EU ili nekog drugog motiva.

Kažu da svijet ostaje na mladima, da li će mladi promijeniti politiku u BiH i je li nam to jedino rješenje?

Politiku u BiH mogu promijeniti mladi, ali mladi koji neće pratiti politiku aktuelnih političara u BiH. A to mogu samo oni koji su spremni reći NE – korupciji, kriminalu, nepotizmu, koji su spremni međusobno se uvažavati i razgovarati i koji istinski žele raditi za dobrobit zajednice u kojoj žive. Ključno je pitanje da li mladi žele promijeniti politiku u BiH jer mnogi od njih žele samo posao pa im je politika prečica do posla. Upravo zbog toga oni slijede postojeće stranačke strukture, vođe, i rade i misle ono što im se kaže. A oni mladi koji to ne žele, njima ostaje borba za malobrojna radna mjesta u realnom sektoru ili odlazak u inostranstvo.

Link na članak.

Zahvaljujem Bosnainfo!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *