Izvor: Služba za zajedničke poslove BiH

Pregled Sistema nacionalnog integriteta (NIS) u Bosni i Hercegovini (BiH) je dio šireg regionalnog projekta koji obuhvata sve zemlje zapadnog Balkana, a u kojem NIS istraživanja obavljaju odgovarajući nacionalni ogranci organizacije Transparency International (TI).

Krajem 2023. u okviru NIS BiH izvršen je opsežan pregled svakog sektora kako bi se stekao precizan uvid u način na koji se ključne institucije bore protiv korupcije, te dale preporuke za jačanje napora i uspostavljanje najboljih praksi dobrog upravljanja u svim društvenim stubovima.

Procjenu sistema nacionalnog integriteta izradio je Transparency International u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Sekretarijatom Transparency International u Berlinu.

Publikacija je izrađena u okviru projekta: „EU4 Vladavina prava: Angažman građana za javni integritet (CEPI) na Zapadnom Balkanu i u Turskoj“ koji se finansira sredstvima Evropske unije.

U publikaciji se između ostalog navodi da je zakonodavna vlast u BiH pod kontrolom izvršne vlasti i lidera političkih stranaka koji zaobilaze predviđene zakonodavne funkcije za donošenje zakona i nadzor vlade.

Uzimajući u obzir da parlament ima sljedeće funkcije: ustavotvornu, zakonodavnu, izbornu i nadzornu, možemo reći da ovakvi rezultati studije pokazuju da je vlada ta koja praktično nadzire parlament u BiH Ili još preciznije političke stranke u BiH.

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *