izvor: Tanjug

Uoči usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenicu, nižu se reakcije srpskih političara koji jednostavno ne prihvataju rezoluciju i prema čijim riječima uradit će sve da do usvajanja pomenute rezolucije ne dođe.

Milorad Dodik, predsjednik RS i lider SNSD-a se ponovo obratio javnosti uoči usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici i tvrdi da će političke odluke koje će donijeti RS biti veoma osvješćujuće za Bošnjake u Sarajevu.

Dodik tvrdi da „muslimani u Sarajevu pokušavaju da to minimiziraju pričom kako se tu ne pominje narod, a sve što su uradili jeste da se upravo želi, posredno i neposredno, da srpski narod bude moralno diskvalifikovan, te izjavio da ne želi sarađivati sa onima koji stavljaju etiketu srpskom narodu.

“Naravno, mi ne želimo nikakvu eskalaciju i nasilje, ali naše političke odluke biće veoma osvješćujuće za Bošnjake u Sarajevu. To jeste za nas veoma problematična stvar i mi smo kao srpski narod dodatno time ugroženi. To će podijeliti i odnose u BiH do nemogućnosti da se sarađuje. To je definitivno nešto što ni Bošnjaci neće moći da objasne zašto su to htjeli. Ali zna se da je Njemačka to htjela, da se priča o Srebrenici obilježava kao svjetski dan sjećanja na genocid, da se ne bi uzeo neki datum iz njihove prošlosti, jer je nemoguće nakon utvrđivanja ovog datuma da bude još jedan”, izjavio je Dodik.

Ali nije jedini. U intervjuu za Glas Srpske Milica Đurđević Stamenkovski, ministrica za brigu o porodici i demografiju u Vladi Srbije, inače predsjednica i suosnivač političke stranke Zavetnici je izjavila da je rezolucija o Srebrenici samo prvi korak u njihovom konačnom obračunu sa Republikom Srpskom.

– Odmah nakon usvajanja ove rezolucije tražiće da se preispita Dejtonski mirovni sporazum i ukine Republika Srpska, čiju će državnost proglasiti za direktnu posledicu navodne agresije Savezne Republike Јugoslavije na BiH – poručila je Đurđević Stamenkovski.

Navela je da otimanjem Kosmeta i ukidanjem Republike Srpske hoće ponovo da ispišu istoriju srpskog naroda u kojoj bi Kosovo bilo predstavljeno kao istorijski albanska teritorija, a Republika Srpska kao akt genocida. Sve što preduzimaju usmereno je ka tome da se Srbiji slomi kičma, da joj se saseku krila, a srpskom narodu trajno oduzme najsnažnija spona između njegove prošlosti i budućnosti – kosovski zavet – navodi Đurđević Stamenkovski.

Njihova namjera je jasna, tvrdi ova ministrica. Oni ovom rezolucijom žele preko leđa srpskog naroda da relativizuju krivicu za počinjene zločine, da skrenu pažnju globalne javnosti sa sopstvene odgovornosti za dešavanja u Gazi, ali i da zadaju politički udarac Banjaluci i Beogradu.

Krajnji cilj predložene rezolucije o Srebrenici je da se Srbi stigmatizuju kao genocidna nacija. Suštinski paradoks je u tome što se kao najveći sponzori ove rezolucije pojavljuju zemlje poput Njemačke i Velike Britanije koje su tokom svoje kolonijalne i imperijalističke prošlosti počinile najmonstruoznije oblike genocida, tvrdi Đurđević Stamenković.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je pred put da će se u Ujedinjenim nacijama svom snagom i srcem boriti za budućnost Srbije i srpskog naroda.

– Silni su oni koji su protiv nas, ali Srbija je naša najveća svetinja. Mnogo je laži, ali je istina jedna i vječna. Naša trobojka će se ponosno vijoriti u Njujorku, a pod njenim okriljem novu energiju u zalaganju za pravedniji svijet, naći će sve slobodarske zemlje, sve nacije koje se bore za dostojanstvo i pravdu, koja je dugo bila obesmišljavana i ponižavana – istakao je Vučić.

Reakcijama političara iz Srbije i Republike Srpske pridružio se i izraelski istoričar i stručnjak za Holokaust i ratne zločine Gideon Grajf koji je bio i predsjednik Nezavisne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u Srebreničkoj regiji u periodu 1992. do 1995. godine.

Uoči zasjedanja Generalne skupštine UN o rezoluciji o Srebrenici ocijenio je da je duboko zabrinjavajući trend politizacije istorijskih tragedija i da bi izglasavanje ovog dokumenta bio opasan presedan koji ne bi podstakao na pomirenje i mir, već proizveo posljedice i to ne samo po regionalnu bezbjednost Zapadnog Balkana.

Na konstataciju da međunarodna javnost, uključujući i zemlje kosponzore, prilikom donošenja odluke nije željela da konsultuje njegove Izvještaj o Srebrenici, Grajf kaže da je to krajnje zabrinjavajuće, i da ignorisanje ili odbacivanje takvih izvještaja, ali i drugih “vjerodostojnih i nepristrasnih izvora”, ne samo da podriva traganje za istinom, već i rizikuje da se odrazne na nove nesporazume i podele.

– U zaključku, iako priznajem stradanje svih žrtava rata u BiH, vjerujem da je rezolucija kojom se jedna etnička grupa izdvaja kao genocidna kontraproduktivna i da bi mogla podstaći dalje tenzije i podjele”, ističe stručnjak za holokaust. Istoričari, uključujući mene i grupu međunarodnih eksperata, sproveli su opsežna istraživanja i analize događaja u Srebrenici, oslanjajući se na širok spektar izvora i metodologija. Naš kolektivni zaključak je nedvosmislen: genocid se nije dogodio u Srebrenici – poručuje Grajf za Kosovo online.

Savez logoraša Republike Srpske u potpunosti podržava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u naporima da odbrane srpski narod od nastojanja da ga satanizuju.

Profesor ustavnog prava Goran Marković, međutim, pojašnjava da RS ne može biti ukinuta Rezolucijom o Srebrenici. „To nije moguće. Daytonom je potvrđeno da se BiH sastoji od dva entiteta i promjene u njezinoj strukturi nisu moguće bez izmjene cjeline Daytonskog mirovnog sporazuma. Takva rezolucija ne bi imala nikakvo pravno značenje“, kaže Marković za DW.

No, ostaje pitanje kakve će to odluke donijeti politički vrh RS a koje će biti osvješćujuće za Bošnjake. Blokadu rada državnih institucija smo već vidjeli na ovaj ili onaj način. Da li će Dodik posegnuti za istim mjerama ili ipak nešto novo, vidjet ćemo. Vrlo brzo.

S druge strane, političari iz Federacije BiH tvrde da u rezoluciji nema govora o etiketiranju jednog naroda te da je ona potrebna upravo zarad trajnog mira i stabilnosti u BiH.  Rezolucija, naime, predstavlja isključivo civilizacijski čin.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *