izvor: Ustavni sud BiH

Milorad Dodik, lider SNSD-a i predsjednik Republike Srpske, postavio je brojne političke ciljeve pred stranke Trojke (SDP, NS i NiP), ucjenjujući kako njih tako i Christiana Schmidta, visokog predstavnika u BiH.

Kako bi ostvario svoje političke ciljeve, Dodik vrlo često priseže prijetnjama visokom predstavniku u BiH upozoravajući ga da se ne smije miješati u izborni proces, u dogovor iz Laktaša, u izbornu reformu, u rad Centralne izborne komisije ukratko da se miješa u svoj posao.

Milorad Dodik i Miloš Lukić su predmetom Suda BiH zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, za što im u slučaju osuđujuće presude prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Praktično, Dodik i RS, bar prema  izjavama,  ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH za kojeg tvrde da je krnji sud iz razloga što radi bez sudije iz RS, kojeg još nisu imenovali iz sebi poznatih razloga, a istovremeno očekuju odlazak sudija iz tog Ustavnog suda BiH. Isto tako ne poštuju ni odluke visokog predstavnika u BiH.

Međutim, u praksi se dešava jedna vrlo neobična situacija.

Muharem Štulanović, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, teolog i imam, u Okružnom sudu Banja Luka oslobođen je optužbi za krivično djelo povreda ugleda RS-a i njenih naroda.

Dakle, ako kažete u Republici Srpskoj da je taj entitet „genocidna tvorevina“ nećete odgovarati iz pravnih razloga jer je Ustavni sud BiH ukinuo odredbu kojom je bila predviđena kazna zatvora do tri godine za onoga “ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu”. Odredba je ukinuta jer nije u skladu sa Ustavom BiH.

S druge strane, ako negirate i veličate genocid i druge ratne zločine, nećete isto tako odgovarati iako je to predviđeno Inzkovim dopunama Krivičnog zakona.

Naime, pred Sudom BiH nije podignuta nijedna optužnica za negiranje genocida. Samo u prvoj godini primjene navedene dopune zakona upućeno je više desetina krivičnih prijava.

Uostalom, Zukan Helez, ministar odbrane BiH je svjedočio Dodikovom psovanju genocida na sastanku u Konjicu, što nije izazvalo reakciju ni prisutnih, a ni visokog predstavnika u BiH, osim Heleza samog koji je htio fizički da se obračuna sa Dodikom.

Znači, Dodik tvrdi da Ustavni sud BiH nema nikakav uticaj na odluke u RS, praksa je pokazala drugačije.

Zaključujemo da RS ipak poštuje određene odluke Ustavnog suda BiH, ali visokog predstavnika u BiH nikako.

Schmidt djeluje kao da mu to i odgovara.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *